z                                           Uutta

 
Mainoksia


   

Tältä sivulta löydät otetaulukon yleisimmistä perussoinnuista.  


Sivun alalaidassa tulostettava otetaulukko, joka kattaa yleisimmät kitaran avosoinnut. Kitaran otteita on olemassa tuhansia, ja saman soinnun voi ottaa monella eri tyylillä. Tästä ei kannata kuitenkaan ”masentua”, sillä alkuun pääsee muutamalla perussoinnulla – duuri-, molli- ja niin kutsutuilla seiska (7) soinnuilla, jotka löytyvät alla olevasta sointutaulukosta.

Useissa rock- ja heavykappaleissa myös käytetään nk. voimasointuja, joten mikäli tunnet vetoa kyseiseen tyylilajiin, kannataa myös niitä tutkia ja harjoitella.

Voimasointujen lisäksi kannattaa ehdottomasti  alkaa opetella   monikäyttöisiin barre-sointuihin.

 
   

Barre-soinnut


Barre soinnuilla tarkoitetaan sointuja, joissa etusormella painetaan alas joko kuusi tai viisi kieltä samaan aikaan koko otelaudan poikki.Barre-otteet perustuvat pääasiallisesti avoimiin E- ja A-sointuihin, joissa etusormi toimii tavallaan capona painaen kaikki kielet alas ja sitä myöten transponoiden eli tavallaan ”muuttaen sävellajia” ja sointua eri sävelkorkeudelle.

Miksi barre-otteet ovat tärkeitä


Kun opit muodostamaan barre-otteita, pystyt käytännössä soittamaan minkä tahansa soinnun. Barre-sointujen etu on nimenomaan siinä, että kun opettelet esimerkiksi F-duurin, F-mollin, Fsus4-soinnun, F-maj7-soinnun tai minkä tahansa muun variaation F-soinnusta, osaat myös soittaa esimerkiksi minkä tahansa vastaavan A-soinnun.

Perusidea on, että eri barre-sointuja (esim. F, G, A, C jne.) muodostetaan samalla vasemman käden otteella – otetta ainoastaan siirretään ylös- tai alaspäin otelaudalla sen mukaan mikä sointu on kyseessä.

Tämä takia on tärkeää opetella kitaran 6. kielen sävelet ulkoa, jonka jälkeen osaa muodostaa vaikka mitä sointuja.

Barre-sointujen muodostaminen otelaudalla


Barre-otteita yksinkertaisimmillaan voi ottaa kahdella eri tapaa: joko painaen etusormella kaikki kuusi kitaran kieltä alas, tai painamalla 5 alinta (siis kielet A, D, G, H ja e). Riippuen kumpaa tyyliä käyttää, otteet näyttävät hieman erilaisilta.

Näillä sivuilla on esitelty sekä kuudennelta kieleltä otetut, että viidenneltä kieleltä otetut barre soinnut. (Todellisuudessa barre-otteiksi voidaan kutsua mitä tahansa sointuja, joissa painetaan enemmän kuin 1 kieli alas etusormella.)
 

  <script type="text/javascript"> function open_new_window(URL) { NewWindow = window.open(URL,"_blank","toolbar=no,menubar=0,status=0,copyhistory=0,scrollbars=no,resizable=0,location=0,Width=800,Height=620") </script>